Top

Adobe Photoshop CC 2019 uudet ominaisuudet

28.10.2018 | Kategoriassa: Ajankohtaista
Jaa tämä juttu
FacebookTwitterWhatsUp

Maailman suosituin kuvankäsittelyohjelma, Adobe Photoshop, on saanut taas lukuisia uusia ja parannettuja ominaisuuksia Adoben CC 2019 -päivitysversion myötä. Osa uudistuksista on enemmänkin kosmeettisia, osa muuttaaa aiempia työtapoja ja onpa joukossa myös jokunen täysin uusi ominaisuus tai työkalu. Lisäksi (hieman kaksijakoisesti) Adobe on muuttanut joitakin ihan peruskäytössä tarvittavia perusnäppäinkomentoja.

Photoshop CC 2019 uudistukset ja parannukset

Premiere Pro CC 2019 -versiossa esiteltiin täysin uusi Frame Tool (Kehystyökalu), joka kuuluu osaksi työkalupaneelia (Tools). Frame Tool on tarkoitettu helppoon maskaukseen ja se toimii osin samaan tapaan kuin Photoshopin tasomaskit. Kuvia ja muotoja voi muuttaa kehyksiksi ja näiden kehysten sisään voi pudottaa kuvia, jolloin kuva skaalautuu ja rajautuu automaattisesti kehykseen sopivaksi. Kyse on jokseenkin samasta asiasta miten Adobe InDesign toimii kuvien ja niitä ympäröivien kehysten kanssa.

Adobe Photoshop CC 2019 Frame Tool

Uudella Frame Tool -työkalulla voidaan luoda kehyksiä ja sijoittaa grafiikkaa kehysten sisään niin, että grafiikka skaalautuu ja rajautuu automaattisesti kehykseen sopivaksi.

Jo aiemmin Photoshop on osannut automaattisesti poistaa valitun alueen kuvasta ja täyttää sen alueen ympäriltä löytyvällä grafiikalla. Aina tämä kloonaus ei ole kuitenkaan tuottanut hyvää lopputulosta. Uuden Content Aware Fill -ominaisuuden (sisältöriippuvainen täyttö) avulla käyttäjät voivat nyt alueen täyttämisen yhteydessä valita manuaalisesti kohdat, joista Photoshop kloonaa tai ei kloonaa sisältöä valinnan päälle. Kloonaus voidaan lisäksi luoda kokonaan uudelle kuvatasolle niin, että alkuperäinen kuva säilyy muuttumattomana.

Adobe Photoshop CC 2019 Content Aware Fill

Parannetulla Content Aware Fill -komennolla voidaan nyt valita mistä alueita kloonataan ja mistä ei.

Photoshopin Layers-paneelin (Tasot) sekoitustilat (Blend modes) ovat monen Photoshop-velhon suosiossa: niiden avulla kaksi kuvatasoa voidaan sulauttaa toisiinsa visuaalisesti näyttävästi ennalta määrätyn algoritmin avulla. Varsinkin uusille käyttäjille on voinut olla haastavaa oppia tuntemaan nämä algoritmit ja niiden käyttäytyminen. CC 2019 -versiosta alkaen Photoshop kuitenkin osaa esittää sekoitustilan vaikutuksen livenä sitä mukaa, kun käyttäjä liikuttaa hiiren osoitinta sekoitustilavalikossa olevien kohteiden päällä. Varsin kätevää!

Väri-panaalissa (Color) on nyt valittavissa uusi väriympyrä värien valitsemista varten. Väriympyrä esittää yläosassa HSL-värit (Hue, Saturation, Lightness) sekä alaosan ympyrän avulla voi kätevästi valita esimerkiksi vastakkaisvärit värispektristä.

Adobe Photoshop CC 2019 Color Wheel

Uusi Color Wheel -väriympyrä on kätevä tapa luoda ja valita värisävyjä.

Muita pienempiä ominaisuuksia ovat esimerkiksi uusi Flip Document -näkymä, jossa kuvaa voi kääntää, Symmetria-tila piirtämiseen ja maalaamiseen, kehittynyt Export As -komento jne. Yksi pieni, mutta erittäin kätevä uudistus on myös se, että kirjoitettuun tekstiin pääsee nyt kaksoisnapauttamalla tekstiä Move-työkalulla.

Näppäinkomennot

Photoshop CC 2019 on lukuisten uusien ja parantuneiden ominaisuuksien ja työkalujen ohessa myös muuttanut näppäinkomentoja. Tämä on hieman kaksijakoinen asia, sillä vaikka uudet näppäinkomennot ovat nyt helpommat uusille Photoshop-käyttäjille, Photoshopiin jo tottuneille ammattikäyttäjille tämä tuottaa vain vaivaa ja totuttelua (varsinkin alkuvaiheessa tapahtuu vahinkopainalluksia). Esimerkiksi toimintojen peruuttaminen tapahtuu nyt PC:llä niin, että Ctrl+Z-näppäinkomento peruuttaa jatkuvasti taaksepäin niin monta kertaa, kuin komento tehdään. Aiemmin saman pystyi tekemään PC:llä Ctrl+Shift+Z-näppäinkomennolla, mutta kaikki eivät ole tätä tienneet. Historiaa ohjaavien näppäinkomentojen Logiikka on Photoshopin CC 2019 -versiossa nyt itse asiassa sama kuin Adobe InDesign -sovelluksessa, jossa pelkkä Ctrl+Z-komento riittää.

Toinen muuttunut komento liittyy tasojen skaalaamiseen: PC:n Ctrl+T-näppäinkomento (Free Transform) osaa nyt skaalata pitäen samalla mittasuhteen automaattisesti  vakiona. Aiemmin on pitänyt pitää samaan aikaan pohjassa Shift-näppäintä. Jos CC 2019 -versiossa pidetään Shift-näppäin pohjassa, grafiikka skaalautuukin nimenomaan niin, että mittasuhteet saattavat samalla vääristyä! Vielä ongelmallisemman asian tekee se, että logiikka ei ole aivan yhtenäinen läpi ohjelman. Esimerkiksi vektorimuotoja skaalatessa pitää edelleen pitää Shift-näppäintä pohjassa, jotta kuvion mittasuhde ei vääristy!

 
Julkaisuun liitetyt avainsanat
adobe cc 2019 photoshop

Saatat olla kiinnostunut näistä sisällöistä