Top

Adobe Illustrator CC 2019 uudet ominaisuudet

12.11.2018 | Kategoriassa: Lähikoulutus
Jaa tämä juttu
FacebookTwitterWhatsUp

Adobe Illustrator CC 2019 on saanut paljon uusia ja parannettuja ominaisuuksia. Tässä artikkelissa käydään läpi mielenkiintoisimmat ja oleellisimmat uudistukset.

Global edit

Illustrator CC 2019 -version Properties-paneeli sisältää Quick Actions -osion alla uuden Start Global Edit -painikkeen (Globaali muokkaus). Tämän painikkeen tarkoitus on siinä, että kun toiminto on päällä ja valitset dokumentista jonkin yksittäisen elementin, Illustrator osaa valita samalla kertaa automaattisesti muutkin samanlaiset elementit samasta aineistosta mutta eri kohdista. Lisäksi, jos nyt muokkaat yhtä elementtiä (muotoilet uudella tavalla tai vaikkapa vaihdat väriä), kaikki muutkin valitut elementit saavat saman muutoksen. Kyse on tavallaan samasta asiasta, kuin jos muokataan alkuperäistä symbolia ja muutokset tulevat samalla kertaa kaikkialle sinne missä symbolia on käytetty. Huomaa, että Illustrator on jo pidempään pitänyt sisällään symbolien ohessa myös kätevän Select/Same-komennon, jonka avulla dokumentista on mahdollista poimia automaattisesti kaikki samantapaiset muodot esimerkiksi värin, reunan paksuuden, peittävyyden tai jonkin muun säännön mukaan. Uusi Global Edit sen sijaan toimii älykkäästi ja osaa valita samankaltaiset elementit jo täysin automaattisesti. Joskus valinta ei kuitenkaan toimi täydellisesti ja Illustrator saattaa aktivoida elementtejä, joita ei haluta mukaan. Siksi Global Edit -painikkeen yhteydessä olevasta pudotusvalikosta voi valita säännön, jonka mukaan samankaltaisia elementtejä etsitään. Rajoiutus voi koskea elementtien kokoa ja muotoa tai vaikkapa artbardeja, joista elementtejä etsitään. Pienenä huomiona ja yksityiskohtana: oletusarvoisesti Global edit etsii samankaltaisia elementtejä vain artboardien sisältä. Jos haluat, että Illustrator poimii elementit myös artboardien ulkopuolelta, valitse Global Edit -pudotusvalikosta Include Objects on Canvas -asetus.

Adobe Illustrator CC 2019 Global Edit

Uusi Global Edit -painike auttaa valitsemaan samankaltaisia elementtejä yhdellä ja samalla kertaa.

Freeform Gradient

Kun aktivoit dokumentissa jonkin yksittäisen muodon ja valitset Gradient Tool -työkalun työkalupaneelista, pääset muuttamaan elementin liukuvärin asetuksia Properties-paneelin kautta. Gradient-osiossa on nyt perinteisten Linear Gradient ja Radial Gradient -kuvakkeiden lisäksi uusi Freeform Gradient -vaihtoehto (Vapaamuotoinen liukuväri). Jos valitset tämän liukuvärityypin, elementti täytyy liukuvärillä. Riippuu muodosta ja tilanteesta millainen lopputulos on, mutta elementin sisällä pitäisi olla nyt vähintäänkin yksi nasta, joka ohjaa liukuväriä. Kun viet hiiren osoittimen elementin päälle, osoitin esittää pienen plus-merkin. Napauttamalla elementin päällä saat nyt uusia liukuväriä ohjaavia nastoja. Voit muuttaa nastojen paikkaa hiirellä vetämällä sekä muuttaa kutakin liukuvärin väriä kaksoisnapauttamalla vuorollaan kunkin nastan kohdalla ja poimimalla sopivan värin. Nastoihin poimitut värit osaavat sulautua siististi toisiinsa ja lopputulos voi olla hyvinkin näyttävä. Voit jopa skaalata nastojen kohdalla olevaa liukuväriä ja värit sulautua edelleen siististi toisiinsa. Uusi Freeform Gradient syrjäyttää monessakin mielessä vanhan mutta tehokkaan Gradient Mesh -ominaisuuden. Luonnollisesti Gradient Mesh -ominaisuus on edelleen olemassa niille, jotka haluavat sitä käyttää.

Adobe Illustrator CC 2019 liukuvärit (Gradients)

Properties-paneelin liukuvärikuvakkeisiin on tullut mukaan uusi liukuvärityyppi: Freeform Gradient.

Adobe Illustrator CC 2019 Freeform Gradient

Freeform Gradient -liuku voi olla hyvinkin monimutkainen. Itse ominaisuuden käyttö on kuitenkin erittäin helppoa ja suoraviivaista.

Fonttien selaus

Kun valitset dokumentista tekstiä ja siirryt selaamaan fontteja, huomaat varsti eroa aikaisempaan versioon nähden. Paneeli sisältää paljon uusia pieniä ominaisuuksia ja kuvakkeita siellä täällä. Voit esimerkiksi säätää millainen näyteteksti paneeliin luodaan, voit suurentaa ja pienentää näytetekstin esikatselua, voit selata samankaltaisia tai äskettäin listaan lisättyjä fontteja jne. Nyt on myös mahdollista selata suoraan Adobe fonts -palvelun fontteja ilman, että sinun täytyisi siirtyä selaimella erilliseen verkkopalveluun. Kaiken kaikkiaan paneeli on yhtenäinen Adobe InDesign -sovelluksen kanssa, joten lukea paneelin uudistuksista lisää InDesign CC 2019 -uudistuksia koskevasta artikkelista.

Adobe Illustrator CC 2019 Font Browsing

Fonttien valitseminen ja esikatselu on tehty aiempaa monipuolisemmaksi. Nyt on myös mahdollista selata fontteja suoraan Adobe Fonts -palvelusta (vaikka kirjasimia ei vielä ole aktivoitu) ja synkronisoida ne mukaan pilveen.

Työkalupaneelin muutokset

Kaikki Adoben tekemät muutokset eivät aina ole välttämättä parannuksia, joskin niiden olemassaoloa voidaan perustella. Esimerkiksi Illustratorin CC 2019 -versiossa työkalupaneelissa olevien työkalujen määrä on tippunut dramaattisesti. Työkaluja ei ole varsinaisesti otettu pois – suuri osa niistä on vain oletusarvoisesti piilotettuna. Syy tähän on varmastikin siinä, että ohjelma olisi nyt helpommin lähestyttävä uusille käyttäjille. Jos napautat työkalupaneelin alla olevaa kolmea pistettä esittävää Edit Toolbar -kuvaketta, pääset muokkaamaan työkalupaneelia ja kustomoimaan sen omiin tarpeisiin sopivaksi. Voit käytännössä päättää mitkä kaikki työkalut haluat mukaan ja mille työkaluille sinulle ei ole oikein koskaan ollut käyttöä. Voit yksinkertaisesti vetää työkalupaneeliin kaikki ne työkalut, jotka puuttuvat oletusarvoisesti mutta haluat kuitenkin olevan työkalupaneelissa mukana. Voit vetää työkaluja joko omaksi uudeksi ryhmäksi tai aikaisempien työkalujen kanssa samaan ryhmään. Toisaalta voit myös palata suoraan takaisin aiempaan malliin napauttamalla Edit Toolbar -paneelin oikeassa ylänurkassa olevaa pientä ns. burger-kuvaketta. Kun valitset avautuvasta valikosta Advanced, saat esille kaikki Illustratorin työkalut (siten kuin ne olivat aikaisemminkin).

Adobe Illustrator CC 2019 Edit Toolbar

Ei kannata hätääntyä siitä, että Adobe Illustratorin CC 2019 -versio sisältää paljon aiempaa vähemmän työkaluja. Kaikki puuttuvat työkalut on mahdollista ottaa takaisin esille pienellä lisävaivalla.

Muita uudistuksia ja muutoksia

Illustratorin CC 2019 -version käyttöliittymässä on saattanut tapahtua pieni muutos. Jos käytät tarkkaa näyttöä, saatat huomata, että paneelien ympärille on tullut hieman aiempaa enemmän ilmaa. Illustrator osaa nyt automaattisesti tulkita näytön tarkkuuden ja lisätä ilmaa paneelin ympärille. Tämä ei varsinaisesti vaikuta mihinkään muuhun ohjelman käyttöön, mutta jos et pidä tästä uudesta asetuksesta ja sen oletusarvosta, voit muuttaa oletusarvoja valitsemalla Edit/Preferences/User Interface. Mikäli vedät asetuksissa olevaa liukusäädintä ja muutat oletusta, sinun tulee käynnistää Illustrator uudestaan, jotta muutokset tulevat voimaan.

Properties-paneelia on pyritty entisestään parantamaan ja nyt Properties-paneeliin on tullut mukaan sellaisia säätöjä ja ominaisuuksia, jotka sieltä on aiemmin puuttuneet: Properties-paneelista löytyy uutena Corners-säätö (jossa voit säätää kuvion pyöristyksen määrää), Width Profile -asetukset (jotka toimivat yhdessä Width Tool -työkalun kanssa) sekä Blend Options (joka toimii yhdessä  Blend Tool -työkalun kanssa). Nämä kaikki asetukset ovat olleet jo aiemmin valittavissa ja olemassa erillisessä Control-paneelissa, mutta löytyvät siis nykyisin myös suoraan Properties-paneelista. Lisäksi Properties-paneeli esittää esimerkiksi elementeille lisätyt tehosteet Appearance-osiossa, jossa ne voi myös halutessa poistaa. Tarkoitus on siis ollut lisätä kaikki tarpeellinen mukaan Properties-paneeliin siten, että muille paneeleille ei enää olisi tarvetta. Jos kuitenkin haluat ottaa esimerkiksi perinteisen Control-paneelin takaisin esille (koska se on nykyisin oletusarvoisesti piilotettu), voit tehdä tämän valitsemalla Window/Control.

Muita pieniä uudistuksia ja muutoksia on siellä täällä ohjelmaa. Näitä ovat muun muassa pipetti-työkalun ilmestyminen Gradient-paneelin sisälle, uusi Presentation-moodi (View-valikossa), View/Actual-komennon parannukset, View/Outline-komennon ulkoasun parantuminen jne. Ihan kaikkia muutoksia ei ole kuitenkaan tarkoitus käydä tässä artikkelissa tämän tarkemmin läpi.

Julkaisuun liitetyt avainsanat
adobe cc 2019 illustrator

Saatat olla kiinnostunut näistä sisällöistä