Hakukoneoptimointi (SEO)
Hakukoneoptimointi (SEO, Search Engine Optimization) tarkoittaa toimenpiteitä, joilla pyritään parantamaan verkkosivun tai -sivuston löydettävyyttä eli sijoitusta hakukoneen hakutuloksen listauksessa. Tavoitteena on yleensä saada haluttu verkkosivu hakutuloksissa mahdollisimman kärkeen ja hakijat valitsemaan kyseinen sivu.
Hakukoneoptimoinnin tehokkuus ja miten optiointia mitataan?
Tyypillisesti hakukoneoptimoinnilla pyritään optimoidaan sivuja ja niiden sisältöä ”hakukoneystävälliseksi” siten, että hakukoneet löytävät sisällön mahdollisimman hyvin ja käyttäjät ohjataan näin optimoidulle sivustolle. Paras ja helpoimmin ymmärrettävä mittari hyvin optimoidulle sivustolle on se, löytyykö sivusto hakujen avulla ennen pahimpia kilpailijoita. Toki optimoinnin analysointiin on olemassa työkaluja ja esimerkiksi Googlen antamia raportteja, mutta ne ovat lähinnä sivuston kehittäjiä varten ja menevät hieman tekniseksi.
Mitä enemmän kävijöitä sivuillesi löytää sitä enemmän saat potentiaalisia asiakkaita!
Hyvin tehty hakukoneoptimointi tuo sivustollesi enemmän kävijöitä ja sitä kautta enemmän potentiaalisia asiakkaita. Lisäksi optimointi nostaa yrityksesi brandiä, sillä useimmat mieltävät hakutulosten kärjessä olevat yritykset niiden toimialansa ykkösiksi.
Google-optimointi
Koska Google on maailman suosituin hakukone, puhutaan hakukoneoptimoinnin yhteydessä yleisesti Google-optimoinnista. Hakutulosten sijoittuminen aivan Googlen hakutuloksen kärkisijoille on erittäin tärkeää, sillä useimmat käyttäjät valitsevat jonkin kohteen hakutuloksen kärkipäästä eikä kovinkaan moni jaksa käydä katsomassa esimerkiksi seuraavalle sivulle sijoittuneita kohteita. Googlen hakutuloksissa ensimmäiselle sivulle pääsee vain 10 parasta sivustoa, ja näistäkin noin 10 prosenttia valitsee jonkin kolmesta ensimmäisestä hakutuloksesta.
Hyvin tehty hakukoneoptimointi toimii yhtä hyvin Googlen lisäksi myös Bing- ja Yahoo-hakukoneissa
Huomaa, että varsinaisen hakukoneoptimoinnin lisäksi voidaan myös hyödyntää muita Googlen palveluja, kuten esimerkiksi Google Maps -karttapalvelua, ja parantaa osaltaan kautta sivuston löydettävyyttä sekä Google Analytics -seurantapalvelua, jonka avulla saadaan paljon tietoa sivustolla käyneistä tahoista. Lisäksi on mahdollista luoda mainoksia tietyille avainsanoille Googlen Adwords-mainosohjelman avulla ja sitä kautta markkinoida sivustoa Googlen hakutuloksissa.
MITEN HAKUKONEOPTIMOINTIA TEHDÄÄN?
Joskus pienetkin sivustolle tehtävät muutokset parantavat sivun löydettävyyttä merkittävästi, mutta usein hakukoneoptimointi on hyvinkin pitkällinen prosessi. Joka tapauksessa kaikki alkaa aina analysoinnilla ja sivuston esitutkimuksella. Erityisesti, kun sivuston on toteuttanut joku muu taho kun me, meidän täytyy ensin selvittää verkkopalvelun nykytila, jotta osataan valita oikeat optimointikeinot.


Erilaisia optimointimuotoja ja menetelmiä on useita. Joskus kyse on pelkästään sisällön muotoilemisesta paremmaksi ja tehokkaammaksi nimenomaan hakukoneita ajatellen, mutta joskus kyse on nimenomaan sivun teknisten toteutusten muuttamisesta hakukoneystävällisemmäksi. Riippuu aina sivustosta ja sen yhteydessä olevasta julkaisujärjestelmästä, kuinka tehokkaaksi hakukoneoptimointi voidaan ylipäänsä tehdä. Kun rakennamme itse verkkopalveluja, otamme hakukoneoptimoinnin huomioon rakentamisen aikana monessakin mielessä ja asiakkaat saavat lisäksi tarvittavat työkalut omatoimiseen optimointiin ja analysointiin. Jos taas sivuston on toteuttanut jokin toinen taho sellaisilla tekniikoilla, jotka eivät ole kovinkaan hakukoneystävällisiä, ehdotamme toimenpiteitä asian ratkaisemiseksi.
Me teemme sivustolle perustason hakukoneoptimoinnin jo samalla kertaa, kun rakennamme verkkosivut asiakkaalle. Toisaalta voimme optimoida myös jonkun toisen osapuolen tekemät kotisivut
Hakukoneoptimointi voidaan toteuttaa kertaluontoisesti, jolloin optimointi parantaa sivuston sijoitusta hakutuloksissa, mutta kirkkaimpaan kärkeen pääsee yleensä vain pitkäjänteisellä optimointityöllä. Paras hyöty optimoinnista saavutetaankin, kun saavutettuja tuloksia seurataan ja sivustoa parannetaan jatkuvasti. Hyvätkään sijoitukset eivät ole pysyviä, koska myös kilpailijasi todennäköisesti käyttävät (tai viimeistään alkavat pian käyttää) hakukoneoptimointia, jolloin pitkällinen hyvä sijoitus hakukonetuloksissa vaatii jatkuvaa seurantaa ja optimointia.