Kannattaako nyt perustaa verkkokauppa ja mitä asioita tulee ottaa huomioon?
Nyt, jos koskaan, on paras aika perustaa oma verkkokauppa. Korona-pandemian ja erinäisten liikkumista ja kokoontumista rajoittavien asioiden aikana verkkokauppa on tällä hetkellä monellakin eri alalla ainoa rahaa takova väline kivijalkakaupan sijaan. Tässä artikkelissa käsitellään asioita, joita verkkokaupan perustamisessa pitää ottaa huomioon. Miksi verkkokaupan perustaminen on hyvinkin fiksu vaihtoehto sekä nyt että myös tulevaisuudessa ja miten verkkokauppa on mahdollista pistää pystyyn.
Verkkokaupan perustaminen voi olla nopeaa ja edullistakin, mutta menestyvä verkkokauppa vaatii yrittäjältä monipuolista osaamista ja tietämystä. Poimi tästä artikkelista vinkit oman verkkokaupan perustamiseen. Luonnollisesti tarjoamme samalla myös auttavan käden verkkokaupan rakentamiseen ja pystyttämiseen liittyen.
Miksi perustaisin oman verkkokaupan?
Asiakkaat tavoittaa nykyisin todella tehokkaasti nimenomaan verkon kautta – myi sitten melkeinpä mitä tuotetta tai palvelua tahansa. Verkossa tehtävien ostosten määrä kasvaa koko ajan ja verkkokauppa voi tarjota pienelläkin vaivalla sekä pienillä kuluilla hyvän lisämyyntimahdollisuuden, vaikka et tekisikään siitä päätoimista työtä. Verkkokauppa voi olla toinen myyntikanava kivijalkakauppasi rinnalla tai se voi olla ainoa tapa, millä tarjoat tuotteitasi kuluttajille.
Monilla aloilla verkkokauppa tarjoaa asiakkaille jopa helpomman tavan ostaa tuotteita ja palveluita, kuin perinteisesti kivijalkakaupasta: ostotapahtuma voi tapahtua vaikkapa suoraan kotisohvalta käsin eikä kuluttajan tarvitse matkustaa minnekään. Kaikki kuluttajat eivät halua tai jaksa lähteä ruuhkaisiin liikekeskuksiin pyörimään varsinkaan, kun saman tuotteen voi ostaa paljon helpommin ja halvemmin suoraan verkosta. Kauppiaana myös tavoitat oman asiakaskunnan ja aiemmin kaupassasi ostoksia tehneet henkilöt helpommin ja nopeammin olivat he sitten menossa missä päin maailmaa tahansa.
Kannattaa ottaa huomioon, että verkkokauppa voi tuoda lisätuloja silloinkin, kun sinulla on perinteinen kivijalkakauppa, vaikkapa ravintolatoimintaa varten. Ravintolat, kahvilat ja muut palveluja paikan päällä tarjoavat yritykset voivat myydä verkon kautta vaikkapa lahjakortteja tai take-away-palveluita. Toisaalta esimerkiksi kampaamo, kynsisalonki tai vaikkapa hierontaa tarjoava yritys voi myydä palvelut suoraan verkkokaupan kautta, vaikka hoidot tai palvelut tapahtuisivatkin liikkeessä paikan päällä. Ostotapahtumaan kun voidaan integroida mukaan varauskalenteri tai muita toiminnallisuuksia. Joskus myytävä fyysinen tuote voi myös olla niin harvinainen, että sitä myydään vain yhdessä paikassa. Kuluttajalle on tällöin varmasti paljon vaivattomampaa tutustua tuotteeseen tuotekuvien tai -videoiden perusteella, kuin matkustaa myyntipaikalle vaikkapa toisesta päästä Suomea. Lopuksi oma ryhmänsä ovat tietysti vain sähköisiä palvelua myyvät yritykset: verkkokurssit ja muut sähköiset palvelut vaativat luonnollisesti sähköisen myyntialustan.
Mitä tulee ottaa huomioon verkkokauppaa perustettaessa?
Selvitä ensin mitä myyt, kenelle myyt ja myytkö Suomen sisällä, ulkomailla vai molemmissa? Esimerkiksi viimeisin valinta rajaa jonkin verran tarjolla olevien valmiiden verkkokauppa-alustojen määrää. Lisäksi, jos myyt tuotteita Suomessa, tarvitset kaikkien suomalaisten verkkopankkien maksuvaihtoehdot. Jos myyt pelkästään ulkomaille, selviät ehkä hieman vähemmällä, sillä voit hyödyntää esimerkiksi PayPal-maksuja ja muita vastaavia yleisiä verkkomaksuja. Vaikka PayPal toimii myös Suomessa, suurin osa ihmisistä haluaa ostaa mieluummin kotimaisten verkkopankkien kautta.
Ennen verkkokaupan perustamista sinun kannattaa miettiä myös sitä, kuinka uniikkeja myymäsi tuotteet tai palvelut ovat tai mistä kilpailevista paikoista samoja tuotteita tai palveluita on mahdollista ostaa. Muista, että ihminen on välillä hyvinkin kylmästi laskeskeleva eliö: se ostaa useimmiten sieltä mistä tuotteen halvimmalla ja helpoiten saa. Ei ole välttämättä kuningasajatus alkaa myymään samoja tuotteita, joita suuret suomalaiset tai ulkomaiset jätit jo myyvät valmiiksi edulliseen hintaan. Fiksuinta olisi ensin selvittää mitä tuotteita ja palveluita ihmiset tällä hetkellä etsivät ja perustaa oma kauppa ja myynti varsinkin yritystoiminnan alkuvaiheessa näiden tuotteiden ja palveluiden varaan. Myöhemmin tuotevalikoimaa voidaan halutessa vaikka laajentaa, koska moni henkilö ostaa mielellään kaikki tuotteet samasta paikasta ja samalla kertaa, vaikka yksittäinen tuote olisikin ollut hivenen kalliimpi kuin muualla.
Mikä on sopiva verkkokauppa-alusta?
Sekä suomalaisia että ulkomaisia valmiita verkkokauppa-alustoja on monia. Osa toimii suljetuissa ympäristöissä esimerkiksi kiinteään kuukausihintaan tai tiettyä myyntiprovisiota vastaan. Toiset avoimeen lähdekoodiin pohjautuvat ratkaisut taas saattavat olla itsessään täysin ilmaisia mutta vaativat jonkin maksullisen maksupalvelun integroinnin. Olemme käsitelleet erilaisia verkkokauppa-alustoja jo täällä, mutta lyhyesti lueteltuna erilaisia vaihtoehtoja ovat ainakin: WooCommerce, Shopify, Magento, Fingu ja monet muut.
Me suosimme sekä WordPress-ekosysteemiin ja avoimeen lähdekoodiin kuuluvaa WooCommercea sekä täysin räätälöityjä ja omaan koodiin pohjautuvaa verkkokauppaa. WooCommerce on eräänlainen puolivalmis verkkokauppa-alusta, joka pystytään kustomoimaan hyvinkin monipuolisesti ja lisäksi se sisältää jo vakiona paljon monipuolisia ominaisuuksia. Verkkokauppaa on myös mahdollistaa laajentaa joko maksullisilla laajennuksilla tai omalla koodilla. Oman alusta alkaen rakennetun ja räätälöidyn verkkokaupan rakentaminen taas vaatii luonnollisesti paljon suuremman panostuksen ja suuremman hintalapun, kuin puolivalmis WooCommerce, mutta toisaaalta tässä ratkaisussa voidaan kustomoida periaatteessa kaikki ulkoasusta, toiminnallisuuksista ja rajapinnoista lähtien.
Paljonko ammattilaisten suunnittelema ja rakentama verkkokauppa maksaa?
Jos puhutaan nimenomaan WooCommerce-verkkokaupasta, jota pääasiassa suosimme ja käytämme, niin hinta muodostuu aina lopullisen työmäärän ja työpanostuksen mukaan. Tämä riippuu taas erityisesti kustomointien , koodauksen ja suunnittelutyön määrästä. WooCommerce on hyvä ja valmis peruspaketti, mutta työ koostuu lähinnä asennuksista, ulkoasun tuunauksista, lisätoimintojen rakentamisesta, laajentamisesta, viilauksista, yksityiskohdista jne. Laskemme sinulle tarjoushinnan sen mukaan, kuinka uniikin ja kustomoidun verkkokaupan tarvitset. Jos sinulle riittävät lähinnä valmiit vakio-ominaisuudet ja ulkoasunkin suhteen päästään kohtuullisella vaivalla, verkkokaupan perustaminen voi olla hyvinkin edullista!
Yleensä jokaiseen kauppaan tehdään enemmän tai vähemmän uniikkeja säätöjä ja varmasti sinullakin on tavoitteena erottua muusta massasta ja tarjota jotain sellaista, jota muilla ei ole ainakaan ihan samannäköisenä. Jos sinulla on myös olemassa jo yrityksen kotisivut niin voimme halutessa integroida verkkokaupan osaksi nykyisiä sivuja niin, että kaupan ulkoasu sopii ja täsmää nykyisen sivuston värien, tyylien ja muiden ulkoasuasioiden kanssa. Koska työmäärä vaihtelee niin hintakin on siten aina tapauskohtainen, mutta noin yleisesti puhutaan ehkä muutamasta tuhannesta eurosta sisältäen sekä ulkoasun että koodauksen. Lisäkuluja muodostavat tyypillisesti hosting-palvelu (eli serveri, jossa verkkokauppasi on ylläpidettävänä), domain-nimi (sekä serveri ja domain-nimi ovat hyvin minimaalisia kuluja) sekä mahdollisesti kauppaan liitettävä kotimainen verkkomaksujärjestelmä (esimerkiksi PayTrail, Bambora tai CheckOut).
Ota meihin yhteyttä niin keskustellaan verkkokaupan tarpeista ja ominaisuuksista tarkemin. Tämän jälkeen voimme arvioida kustannuksia ja tehdä sinulle hyvän tarjouksen.
Hyvä on, perustin verkkokaupan, mitä seuraavaksi?
Verkkokaupan suunnittelu ja perustaminen on vain osa kokonaisuutta. Kun verkkokauppa on avattu ja tuoteryhmät ja tuotetiedot on luotu, alkaa seuraavaksi tyypillisesti markkinointivaihe. Koska varmasti haluat, että kauppaan tulee mahdollisimman paljon asiakkaita jo heti toiminnan alkuvaiheessa, sinun täytyy jotenkin houkutella ihmiset tutustumaan tarjontaan ja sisään kauppaan. Varsinkin silloin, kun myyt sellaisia palveluita tai tuotteita, joita on yleisesti saatavilla muuallakin ja olet itse vasta uusi tulija markkinoille, sinun täytyy olla aktiivinen mainonnan suhteen.
Alkuvaiheessa kannattaa mainostaa kauppaa esimerkiksi Googlen tai Facebookin mainospalveluiden avulla. Myöhemmin, kun kauppa on tullut kuluttajille tutuksi ja verkkoliikenne kauppaan pysyy tasaisena, voit laskea mainontaa, mutta ihan kokonaan siitä tuskin kannattaa koskaan luopua. Voit myös tehdä markkinointia ilmaiseksi olemalla aktiivinen suosituissa some-kanavissa, kuten Facebook-, YouTube-, ja Instagram-palveluissa. Uutiskirjeet ovat myös hyvä tapa sitouttaa asiakas ja tiedottaa uusista tuotteista. Kannattaa muistaa varsinkin kanta-asiakkaita vaikkapa pienillä alennuskampanjoilla ja tarjouksilla silloin tällöin.
Olemme laatineet sinulle valmiiksi verkkokauppiaan muistilistan, johon kannattaa tutustua jo ennen kaupan avaamista tai edes suunnittelua.