Top

Mixtum on etäkoulutusten asiantuntija ja edelläkävijä

04.08.2021 | Kategoriassa: Yleinen

Aika menee nopeasti. Meillä on takana jo reippaasti yli puolitoista vuotta uuden ajan etäkoulutuksia. Voineekin sanoa, että olemme konkareita etäkoulutusten järjestämisessä.

Takana jo yli puolitoista vuotta vuorovaikutteisten etäkoulutusten järjestämistä

Etäkoulutus on laadukas ja monipuolinen mutta silti erittäin edullinen kokonaisuus!

Vaikka olemme järjestäneet esimerkiksi räätälöityä konsultointia asiakkaillemme etänä jo useamman vuoden ajan, vasta maaliskuussa 2020 alkaen siirryimme Korona-pandemian myötä kokonaan etäkoulutuksiin. Syksyllä 2020 järjestimme vielä (hieman opetettavasta aiheesta ja Korona-tilanteesta riippuen) rinnakkain sekä lähi- että etäkoulutuksia, mutta vuodesta 2021 alkaen olemme (saamamme kokemuksen ja koulutuspalautteen myötä) siirtyneet ainakin toistaiseksi pelkästään etäkoulutusten järjestämiseen. Tätä on toivottu ja kurssilaiset ovat ottaneet asian innostuneesti vastaan. Toki järjestämme edelleen erityisesti yrityskohtaisia yksityiskoulutuksia suoraan asiakkaan tiloissa perinteisenä lähikoulutuksena ja tällaistä keikkaa on vuoden 2021 aikana tehtykin yhä jonkin verran.

Etäkoulutusten kurssirunkoja ja sisältöjä on pyritty hiomaan aina vain paremmin etäkoulutuksiin sopiviksi eikä vuorovaikutteisuutta ole unohdettu missään vaiheessa. Yhä moni luulee etäkoulutuksen olevan vain ennalta nauhoitettuja tallenteita, joita seurataan omaan tahtiin ilman interaktion mahdollisuutta eli tilaisuutta kysyä välissä kouluttajalta tarkennuksia ja lisäohjeita. Näin voi toki olla muualla, mutta Mixtumilla kaikki etäkoulutukset ovat nimenomaan reaaliaikaisia ja vuorovaikutteisia tilaisuuksia. Mixtumin etäkoulutuksissa kurssilaiset voivat ihan oikeasti vaikuttaa kurssin sisältöön jo ennakkoon sekä luonnollisesti livenä koulutuksen edetessä. Omille kysymyksille on koko ajan tilaa ja eritasoiset ja erilaisilla päätelaitteilla mukaan tulevat käyttäjät pyritään huomioimaan koulutuksen alussa ja tietysti koko koulutuksen aikana.

Mielestäni etäkoulutus oli opetusmuotona todella hyvä. Pidin siitä, että opetus järjestettiin live-muotoisena esim. itseopiskeltavien tallenteiden sijaan. Näin opetus pysyi vuorovaikutteisena, ja itseopiskelun kiusaukset eli hidas tahti ja verkkoselaimen viettelykset pysyivät poissa. Opetustilanne oli sopivan rento laadukkuudesta tinkimättä. Olen todella tyytyväinen kokonaisuuteen!

Etäkoulutuksen hyödyt ja mahdollisuudet

Vuoden 2020 syyskuussa kirjoitimme artikkelin etäkoulutuksen ja lähikoulutuksen eroista sen kokemuksen pohjalta, joita olimme huomanneet molempia koulutusmuotoja järjestäneenä. Kyseiseen artikkeliin kannattaa yhä tutustua mikäli vielä mietit valintaa etä- ja lähikoulutuksen välillä. Etäkoulutus ei ehkä ole vielä täysin tuttu muoto kaikille ja asia herättää joskus kysymyksiä ja jopa epäilyksiä. Kuitenkin saamamme palautteen ja kokemuksen myötä olemme erittäin innostuneita uuden ajan etäkoulutuksista ja tiedämme sen olevan erittäin toimiva vaihtoehto perinteiselle luokkahuonekoulutukselle. Monessa suhteessa etäkoulutus on jopa paljon parempi ja ketterämpi koulutusmuoto! Alle on koottu muutamia etäkoulutusten mukanaan tuomia hyötyjä:

  • Säästät aikaa – ei ruuhkassa istumista tai yön yli matkustamista toiselle paikkakunnalle. Tästä kiittää myös luonto.
  • Säästät rahaa matka- ja majoituskuluissa. Tästä kiittää varmasti työnantajasi.
  • Valitse opiskelupaikka vapaasti – suorita kurssi vaivattomasti paikasta riippumatta – joko oman tutun työpisteen äärellä tai vaikkapa sohvan nurkassa lempivilttiin kääriytyneenä.
  • Etäkoulutuksissa on sama laadukas sisältö ja harjoitukset kuin lähikoulutuksessa  – sisältö on sama tai vähintäänkin hyvin samantyyppinen kuin perinteisessä ja paikan päällä tapahtuvassa luokkahuoneopetuksessa. Voit ladata kaikki harjoitukset ennakkoon omalle koneelle valmiiksi.
  • Et ole yksin – asiakaspalvelumme ja kouluttajamme ovat tukenasi koko koulutuksen ajan ja valmiina auttamaan, jos jokin asia huolestuttaa tai tarvitset teknistä tukea. Saat ohjeet etäkoulutukseen liittymiseen jo hyvissä ajoin ja ainoa mitä tarvitset on toimiva internetyhteys, oma tietokone sekä ohjelmistokoulutuksissa luonnollisesti opetettava sovellus.
  • Etäkoulutus on aina vuorovaikutteinen kokemus – Youtube-videoita ja muita opetusvideoita ja tallenteita seuraamalla opiskelu saattaa keskeytyä jo ensi metreillä mikäli videon tekijällä on erilainen versio ohjelmasta eikä videon tekijä osaa ottaa huomioon eri versioita käyttäviä henkilöitä. Koska et voi myöskään kysyä tallenteessa reaaliaikaisesti apua, joudut todennäköisesti etsimään aivan muita oppaita tai vähintäänkin odottamaan mahdollista vastausta pitkään.
  • Mixtumin kouluttajat ovat kokeneita ja etäkoulutusten asiantuntijoita – koska varsinkin YouTubessa on tekijöitä joka lähtöön, monen harrastekouluttajan esitystapa voi olla sekava eikä videon tekijä välttämättä edes tiedä kaikista ohjelman mahdollisuuksista tai ei ainakaan osaa tuoda sellaisia esille. Mixtumin kouluttajat ovat aina asiantuntijoita kaikissa niissä aiheissa, joista järjestämme koulutuksia.

Kehitys kehittyy

Olemme panostaneet sekä etäkoulutuksien tekniikkaan ja välineisiin mutta myös kurssien sisältöön. Aivan kuten lähikoulutuksissa, etäkoulutuksissakin koulutuksen sisältö on tärkein asia, mutta haluamme silti kehittää tekniikkaa ja tarjota uusia mahdollisuuksia tehokkaaseen oppimiseen ja opettamiseen.

Olemme suosineet etäkoulutuksissa erityisesti Zoomia, mutta voimme käyttää periaatteessa mitä tahansa muutakin ohjelmistoa tai alustaa. Koulutuksen osallistuva tarvitsee vain internetyhteyden ja oman tietokoneen. Tämän lisäksi erityisesti ohjelmistokoulutuksissa kurssin seuraamista ja harjoittelua toki helpottaisi se, jos käytössä olisi 2 näyttöä tai yksi tarpeeksi tarkka ja iso näyttö, jolloin voisi seurata rinnakkain opettajan näkymään ja samaan aikaan olisi myös tilaa harjoitella itsenäisesti. Välttämättä et tarvitse edes toista tietokonetta tai toista tietokonenäyttöä, sillä opettajaa voi seurata vaikkapa tablet-laitteesta, televisiosta tai mistä tahansa muusta laitteesta, jolla pääsee verkkoon ja koulutusstriimiin mukaan.

Käyttämällämme etäkoulutusalustalla on mahdollista keskustella ääneen tai chatin avulla sekä nostaa vaikkapa virtuaalinen käsi kysymyksen merkiksi. Kouluttaja voi luoda tilaisuudesta riippuen pienryhmiä tai jakaa oppilaita välillä eri huoneisiin. Etäkoulutus mahdollistaakin harjoittelun ja opettajan esimerkkien seuraamisen jopa monipuolisemmin ja paremmin, kuin mitä on mahdollista tehdä perinteisessä lähikoulutuksessa. Ja etäkoulutusten tekniikka tulee koko ajan kehittymään ja parantumaan tulevaisuudessa.

Mixtumin etäkoulutuspisteitä ja niiden tekniikkaa kehitetään koko ajan. Haluamme olla uusien tekniikoiden ja mahdollisuuksien edelläkävijöitä ja tarjota koulutuksissa aina uudet parhaat ominaisuudet ensimmäisenä Suomessa – usein jopa ainoana koulutusjärjestäjänä! Etäkoulutuksissa on käytettävissä nykyaikainen striimauslaitteisto, jolla esimerkiksi kamerakulmia voidaan vaihtaa kesken kaiken ja striimiin voidaan lisäksi upottaa mukaan kaikenlaisia muitakin visuaalisia asioita täysin reaaliaikaisesti.

Saatat olla kiinnostunut näistä sisällöistä