Velhon etäkurssien ohjeet – kuinka valmistaudut verkkokoulutukseen?
Livenä tapahtuvien velhon videokoulutusten on tarkoitus olla mahdollisimman samanlaisia kokemuksia, kuin aidossa luokkatilassa järjestettävät lähikoulutukset. Tähän oppaaseen on koottu yleisesti velhon live video -koulutusten käytännön järjestelyihin liittyvää tietoa, ohjeita ja vinkkejä.
Mistä paikasta kannattaa osallistua mukaan koulutukseen?
- Mietithän ja varaathan itsellesi hyvissä ajoin ennen koulutusta sopivan ja rauhallisen työskentely-ympäristön, jossa on myös hyvä ja pätkimätön nettiyhteys.
- Jos sinulla on hidas langaton nettiyhteys, kytke tietokone silloin mahdollisuuksien mukaan mieluummin verkkoon kaapelilla. Olemme testanneet Mixtumin livelähetyksiä isolla määrällä kävijöitä ja lähetykset ovat toimineet hienosti, mutta huolehdithan itsekin siitä, että sinulla on kaikki kunnossa netin osalta.
- Jos jaat videokuvan kouluttajalle koulutuksen aikana varmista jo etukäteen, että oman työympäristösi taustalla ei ole mitään sellaista salaista tai epäsopimatonta mitä et halua näyttää 🙂
Kurssikutsu ja linkki verkkokoulutukseen
- Sinulle lähetetään sähköpostitse noin viikko ennen koulutukseen aloitusta kurssikutsu. Tässä kurssikutsussa on kerrottu tulevan verkkokoulutuksen osoite. Linkkiä voi kokeilla vaikka heti, mutta koulutus avataan virallisesti vasta ensimmäisen koulutuspäivän alussa.
- Ennen koulutuksen aloitusta voit viettää aikaa ns. virtuaalisessa odotushuoneessa. Kouluttaja tulee paikalle viimeistään juuri ennen kurssin aloitusta ja päästää kaikki kurssilaiset odotushuoneesta mukaan varsinaiseen verkkostriimiin.
Tarvittavat laitteet ja välineet
- Voit osallistua verkkokurssille periaatteessa millä tahansa päätelaitteella, jolla pääset nettiin. Mixtumin verkkokurssit eivät vaadi sinulta mitään softa-asennusta koulutuksen seuraamista varten. Mikäli kyse on kuitenkin sovelluskoulutuksesta eikä pelkästään luentotyyppisestä koulutuksesta, tarvitset käytännössä oman tietokoneen ja siihen kaikki tarvittavat sovellukset valmiiksi asennettuna.
- Jotta voit puhua suoraan kouluttajan kanssa, tietokoneessasi tulla olla mikrofoni. Samoin, jotta voit esittää kuvaa itsestäsi, tietokoneessasi tulisi olla web-kamera. Kaikissa tyypillisissä kannettavissa tietokoneissa nämä kuuluvatkin toki laitteeseen jo vakiona. Ota kuitenkin huomioon, että pöytätietokoneissa nämä voivat puuttua ja sinun pitäisi hankkia kyseiset osat erikseen, jotta saat kaiken hyödyn koulutuksesta.
- Kouluttajan kannalta ei ole väliä, käytätkö itse PC- vai Mac-tietokonetta. Kannattaa kuitenkin testata jo etukäteen, että opetettavat sovllukset vähintäänkin käynnistyvät, sillä verkkokoulutuksesta johtuen et voi hyödyntää hätätilanteessa Mixtumin koulutustiloissa olevia lainakoneita.
- Jos sinulla ei ole koulutettavan ohjelmiston lisenssiä, voit ladata ilmaisen kokeiluversion useimmista suosituista graafisen alan ja IT-alan sovelluksista. Esimerkiksi Adobe tarjoaa kaikista CC-sarjan sovelluksista ilmaisen 7-päivän pituisen kokeiluversion. Älä asenna tätä kokeiluversiota liian aikaisin, vaan päivä tai pari ennen koulutuksen aloitusta, jolloin sinulle jää aikaa harjoitella ja kokeilla myös koulutuksen jälkeen,
- Ideaalitilanteessa sinulla olisi kaksi näyttöä tai kaksi erillistä tietokonetta, mutta tämä ei ole mitenkään välttämätöntä. Harjoittelu olisi vain helpompaa ja tehokkaampaa, jos pystyisit seuraamaan toisesta näytöstä kouluttajan ruutua ja tekemään omia harjoituksia toisessa näytössä tai toisella koneella.
- Muistathan kytkeä kannettavan tietokoneen mielellään jo valmiiksi verkkovirtaan, jotta kesken koulutusta ei tule paniikkia etsiä verkkovirtajohtoa.
Päivän kulku
Kurssien päiväaikataulu ja runko on samanlainen, kuin luokkatilassa tapahtuvassa lähikoulutuksessa. Koulutus aloitetaan klo. 9:00 (voit olla paikalla jo aiemmin, mutta live-striimi ja varsinainen koulutus käynnistetään silloin). Koulutuspäivät pyritään lopettamaan jo noin klo. 15:45, mutta usein päivä loppuu vasta noin klo. 16:00 aikaan hieman riippuen siitä miten kaikki tarpeellinen ennätetään käydä läpi. Joskus kouluttaja voi jäädä myös keskustelemaan hetkeksi kurssilaisten kanssa vielä erityisesti viimeisen koulutuspäivän päätteeksi klo. 16 jälkeen. Koulutuspäivän aikana pidetään noin 45 minuutin ruokatauko ja muita pienempiä taukoja tarpeen ja toiveiden mukaisesti.
Sovellukset ja kokeiluversiot
Koulutuksessa käytettävät sovellukset pitäisi olla ennen koulutusta jo valmiiksi omalle tietokoneelle asennettuina. Huomaathan, että monien koulutustemme sovelluksista on saatavilla joko täysin ilmainen versio tai vähintäänkin ilmainen kokeiluversio. Toki aidon maksullisen ohjelmistoversion hankinta on aina hyvä asia, mutta aidon version ja kokeiluversion välillä ei ole usein muuta eroa, kuin aikaraja sovelluksen kokeilemiseen. Ei ole myöskään koulutuksen suhteen väliä, käytätkö itse PC- ja Mac-käyttöjärjestelmää.
Adobe Creative Cloud -perheen sovelluksista on saatavilla ilmaiset 7 päivän kokeiluversiot, jotka voi ladata osoitteesta: adobe.com/fi/products/catalog.html. Kokeiluversioiden osalta kannattaa asentaa sovellus vasta päivä tai pari etukäteen ennen kurssia, jolloin sinulle jää muutama päivä aikaa harjoitella ja kokeilla myös kurssin jälkeen ennen kuin ilmainen kokeiluaika loppuu. Toisaalta, älä jätä sovelluksen asentamista ihan viime tippaan, vaan testaa, että asennettu sovellus vähintäänkin avautuu normaalisti ennen koulutuksen aloitusta.
WordPress-koulutuksissa ja erityisesti koodauskoulutuksissa sinulla ei tarvitse olla mitään erityistä valmiiksi asennettuna. Kaikki tarvittavat sovellukset, työkalut ja lisäosat asennetaan ohjatusti koulutuksen aikana. Sekä WordPress- että koodauskoulutuksissa käyttämämme työkalut ovat kaikki ilmaisia.
Sovellusten kieliversiot
Huomaathan, että kouluttajalla on käytössä englanninkielinen versio opetettavasta ohjelmasta siitäkin huolimatta, että saatavilla olisi myös suomenkielinen versio. Tämä koskee erityisesti Adobe Photoshop ja Adobe InDesign -sovelluksia, jotka ovat asennettavissa sekä suomenkielisenä että englanninkielisenä. Voit kuitenkin osallistua koulutukseen yhtä hyvin suomenkielisellä kuin englanninkielisellä versiolla, sillä kouluttaja kertoo komennot kurssin aikana molemmilla kielillä ja kurssilaisille jaettavassa ohjeistuksessa on pyritty huomioimaan molemmat kieliversiot.
Mikäli sinulla on suomenkielinen versio ja haluat vaihtaa sen ennen koulutuksen alkua englanninkieliseen, voit toimia seuraavasti:
- Siirry Adobe Creative Cloud -hallintapaneeliin. Tämä käy esimerkiksi menemällä käyttöjärjestelmän Ohjelmat/Programs-luetteloon, jossa sinulla pitäisi olla Adobe Creative Cloud -sovellus valittavissa. Pääset samaan paikkaan myös Windows-tietokoneella kaksoisnapauttamalla oikean alareunan pilvenmuotoista kuvaketta (Creative Cloud).
- Kun hallintapaneeli on käynnistynyt, siirry ohjelmaluetteloon (All apps). Tässä luettelossa näkyy kaikki asennetut Adobe-tuotteet. Poista suomenkielisenä toimiva sovellus valitsemalla … -kuvakkeen (kolme pientä pistettä esittävä kuvake) takaa komento Uninstall ja poista sovellus.
- Kun olet poistanut sovelluksen, siirry hallintapaneelin asetuksiin napauttamalla hallintapaneelin oikean yläkulman omaa profiilia esittävää kuvaketta ja valitse Preferences.
- Siirry vasemmassa reunassa Apps-välilehteen ja vieritä luetteloa alas, kunnes vastaan tulee Default install language -kohta. Valitse tähän haluamasi kieli, esimerkiksi English (International). Hyväksy muutokset valitsemalla Done.
Nyt voit asentaa sovelluksen uudelleen uudella kielellä napauttamalla sovelluksen kohdalla Install. Tämän jälkeen sovellus pitäisi toimia uudella kielellä.
Muuta muistettavaa ja huomioitavaa
- Mikäli tarvitset apua sovellusten asentamiseen tai muuhun tilanteisiin, voit ottaa jo etukäteen yhteyttä joko suoraan kouluttajaan tai Mixtumin asiakaspalveluun. Kurssien tiedustelut, varaamiset, siirrot, peruuttamiset ym. hoituvat nopeiten yhteydenottolomakkeella. Verkossa tapahtuvia velhon koulutuksia koskevat samat peruutus- ja siirtoehdot, kuin velhon lähikoulutuksissa.
- Koulutuksen jälkeen saat koulutuspalautekyselyn. Vastaathan siihen, sillä vain siten voimme kehittää palveluita entisestään. Verkon kautta livenä lähetettävät kurssit ovat meille uusi koulutusmuoto, joten kuulemme mielellään siitä miten onnistuimme.
Mukavaa ja antoisaa verkkokurssia!